Sep 22, 2015

Πολιτική Ανυπακοή


Προχωρώντας την πορεία που έχουμε επιλέξει, χωρίς να την έχουμε προσχεδιάσει, ο δρόμος μας καθορίζεται κάθε φορά από τις ανάγκες: τις δικές μας και τις συλλογικές.

Η προσπάθεια να αλλάξει ο συλλογικός τρόπος σκέψης για να χωράει μεγαλύτερη διεύρυνση, περισσότερη διαφορετικότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πολυμορφία στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου κόσμου, έχει για μας ξεκινήσει.

Οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες και σε καθημερινό επίπεδο. Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο και τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, μέχρι να αποφασίσουμε να το πράξουμε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της δράσης μας.

Έχουμε, ως κοινωνία, γαλουχηθεί με πεποιθήσεις φοβικές και ένα λανθασμένο σύστημα αξιών που βασίζεται σε μια συνεχή προσπάθεια να παραμένουμε στο οικείο, χωρίς να εξετάζουμε αν εξακολουθεί να μας υπηρετεί ή αν έχουμε καταντήσει να υπηρετούμε εμείς, αυτό. Μερικοί από μας, έχουμε την "τρελή" ανάγκη να βγούμε από το κελί μας και να αναθρέψουμε ελεύθερα παιδιά, ικανά να σκέφτονται για τον εαυτό τους, ΜΕ τον Εαυτό τους.

Όσοι είναι έτοιμοι να συνδεθούν μαζί μας, στον ατομικό και συλλογικό δικαστικό αγώνα για μια διαφορετική παιδεία αλλά και κοινωνική δικτύωση, μπορούν ελεύθερα μα και υπεύθυνα να συνδεθούν μαζί μας. Υπάρχει η κλειστή (για ευνόητους λόγους) ομάδα στο facebook ή μπορείτε να συμπηρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας του blog για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής.

Η ομάδα συνειδητών, τολμηρών ανθρώπων έχει ξεκινήσει κάπως έτσι:
"Στο ΑΤ σήμερα, όπου έγιναν "αυστηρές συστάσεις" στη μαμά -που συνειδητά εκπαιδεύει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις της το 8χρονο παιδί της εκτός του ελληνικού υποχρεωτικού (ενός από τα χειρότερα παγκοσμίως) σχολικού πλαισίου- να το γράψει στο σχολείο, με υπόμνηση ότι αν δεν το πράξει θα σχηματιστεί δικογραφία και θα κινηθεί σε βαρος της ποινική δίωξη. Περιμένουν την έγγραφη απάντησή μας.
Δεν προτίθεται να συμμορφωθεί, γιατί όπως μεταξύ άλλων τονίζ
ει, δεν προτίθεται να λειτουργήσει ενάντια στα συμφέροντα του παιδιού της.
Έχουμε την πρώτη θαρραλέα έξοδο από τη ντουλάπα γονιού που αντιδρά έμπρακτα στην υποχρεωτική σχολειοποίηση, σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής που πάντως υποστηρίζεται από πληθώρα υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.
Θα 'χει ενδιαφέρον"
- Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα


Η ομάδα αυτή έχει δημιουργηθεί ΜΟΝΟ για όσους ενδιαφέρονται για μια ολοκληρωτική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη εναλλακτικής εκπαίδευσης: (Steiner-Waldorf, Homeschooling/Unschooling, Κοινοτική εκπαίδευση (Charter schools), Montessori, Ελεύθερα Σχολεία τύπου Sumerhill, κλπ. Επίσης, θα σέβεται τον ενεργό ρόλο του κάθε ευσυνείδητου γονιού, που μέχρι τώρα παρακολουθεί ένα υποχρεωτικό σχολικό σύστημα να νοσεί πολύ σοβαρά και να είναι ένα από το χειρότερα παγκοσμίως. 

Σκοπός της είναι η πορεία και η εξέλιξη της τρέχουσας υπόθεσης πολιτικής ανυπακοής στην υποχρεωτική σχολειοποίηση αλλά και η παράλληλη δραστηριοποίησή μας στη δημιουργία εναλλακτικής παιδείας/εκπαίδευσης που θα σέβεται τον άνθρωπο, θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της αυριανής κοινωνίας και θα έχει ως κέντρο τη μοναδικότητα του ΚΑΘΕ παιδιού.

Έχουμε ΤΩΡΑ ανάγκη την αποσχολειοποίηση από το παλιό σύστημα που απλά γνωρίζουμε αλλά δεν λειτουργεί, ενώ παράλληλα έχουμε το χρέος να συν-δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο, με κέντρο τον άνθρωπο και τη διατήρηση της αγάπης της μάθησης, που είναι φυσικό ένστικτο κάθε παιδιού.
Όποιοι είναι έτοιμοι να συμβάλουν, να διαφοροποιηθούν και να προσφέρουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ιδέες τους σε αυτό το σημαντικό θέμα για όλους μας, είναι ευπρόσδεκτοι.

... Έχουμε πολλά να κάνουμε εδώ!

 Δανείστηκα το όνομα της ομάδας από την κόρη μου, που δεν έχει σταματήσει να ονειρεύεται, να λειτουργεί τη φαντασία και τη διευρυμένη μνήμη της, μένοντας έξω από το υποχρεωτικό σχολικό σύστημα μέχρι σήμερα, στα 8 της χρόνια. Συχνά με εκπλήσσει με ιστορίες για την Παραμυθογή, που κάποια μέρα σκεφτόμαστε να εκδώσουμε σε βιβλίο. Η ίδια φαντάζεται ένα "σχολείο" εντελώς έξω από τα οικεία πλαίσια που γνωρίζουμε ή καταφέρνουμε να φανταστούμε εμείς οι ενήλικες, και θα κάνω ό,τι μπορώ για να της το προσφέρω ή τουλάχιστον να βοηθήσω να τεθούν οι βάσεις του.

Καλωσορίζουμε όποιους είναι έτοιμοι για ουσιαστικές αλλαγές!


2 comments:

  1. Θα ήθελα να υποστηρίξω τις αλλαγές στο σχολείο. Πώς μπορώ να μπω στην ομάδα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολλά έχουν γίνει από τότε μέχρι τώρα Μυρτώ...
      https://denphgainosxoleio.blogspot.gr/2017/06/homeschooling.html#more

      Delete