Mar 23, 2015

«Κέντρα» Στήριξης Ελεύθερης Μάθησης


Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες, γνώσεις, συνθήκες, ώστε να λειτουργήσουμε αυτό που θέλουμε πραγματικά και θεωρούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Παρόλα αυτά, το θέλουμε…

Το εύκολο, μέσα από αυτή τη διαπίστωση, είναι να επιστρέφουμε στα γνώριμα, σε όλα όσα δεν θέλουμε, όσα μας δεσμεύουν και μας περιορίζουν, από έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Θεωρώ πως η έξοδος από αυτόν τον επαναληπτικό κύκλο αυτοπεριορισμού είναι να τολμήσουμε να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους που είναι εξίσου πρόθυμοι να δουλέψουν για το καλό όλων μας.

Οι μέχρι τώρα παρόμοιες προσπάθειες, εστιάζονται κυρίως στη  να νομιμοποίηση του homeschooling ή του unschooling, πράγμα αμφίβολο, κατά τη δική μου αντίληψη, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς, επιδιώκοντας μια άλλη πραγματικότητα. Τα ουσιαστικά, πρακτικά θέματα είναι πολύ περισσότερα από την τελική νομιμοποίηση…

- Τι κάνουμε με τα παιδιά μας όταν δουλεύουμε; Πώς μπορούν να απασχολούνται δημιουργικά αλλά ταυτόχρονα να αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί ο κόσμος, η καθημερινότητα, ανακαλύπτοντας τη δική τους ευθύνη στο σύνολο;

- Πού θα βρούμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες που χρειάζονται τα παιδιά μας για συγκεκριμένα θέματα που θέλουν να μάθουν; Στη σημερινή κοινωνία της άπειρης πληροφόρησης για οποιοδήποτε θέμα επιλέξουμε, είναι άτοπο να πιστεύουμε πως κάτι «δεν υπάρχει» απλά επειδή δεν έχουμε το χρόνο ή τη δυνατότητα να το ψάξουμε.

- Τι χρειάζεται η κάθε ηλικία, το κάθε ιδιαίτερο παιδί και πώς μπορούμε να του το προσφέρουμε; Ένα σπουδαίο θέμα πιστεύω, που, αν και δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν χαρακτηριστικά, κατευθυντήριες γραμμές και σημαντικές πληροφορίες, που μπορούν να μας βοηθήσουν.


- Πώς στηρίζουμε τα παιδιά μας αλλά και τους εαυτούς μας από τις διάφορες φάσεις που περνάμε; Η αποσχολειοποίηση είναι διαδικασία, και για μας και για τα παιδιά μας. Δεν κατακτάται αυθημερόν, ούτε αποτελεί προϋπόθεση για να τολμήσει να ξεκινήσει κάποιος.

- Πού θα βρούμε «ειδικούς» και δασκάλους για συγκεκριμένους τομείς που τα παιδιά μας (αλλά και εμείς) θέλουν να κατακτήσουν; Θέλουμε, πάνω απ’ όλα, ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν είτε έχουν πτυχία γι’ αυτό είτε όχι. Θέλουμε ανθρώπους που αγαπάνε τα παιδιά, που έχουν την ικανότητα να μεταδώσουν αυτό που κατέχουν, θέλοντας να το μοιραστούν με άλλους.

Δεν χρειαζόμαστε βαρύγδουπους τίτλους, αναλυτικά καταστατικά ή συγκεκριμένους χώρους/σχολεία για να ξεκινήσουμε… από τα σπίτια μας. Χρειαζόμαστε θέληση, την πρόθεση να συν-δημιουργήσουμε, την προθυμία να συμμετέχουμε… και την πίστη να αφήνουμε το μέλλον να δημιουργείται από τη συμβολή μας στο παρόν.


Το κάλεσμα λοιπόν, λίγο πολύ, αφορά όλους όσους ενδιαφέρονται για την ουσία της Παιδείας, των παιδιών μας και τη δική μας ψυχική υγεία αλλά και το μέλλον της κοινωνίας:

- γονείς, είτε κάνουν homeschooling είτε ενδιαφέρονται γι' αυτό
- ειδικούς στον τομέα τους, που αγαπούν αυτό που κάνουν, με ή χωρίς τίτλους
- έφηβους/νέους που ψάχνουν νόημα σε αυτό που κάνουν και πιο ουσιαστική δράση
- εφευρετικούς ανθρώπους με νέες ιδέες και μεγάλη φαντασία
- οργανωμένους, αναλυτικούς ανθρώπους που μπορούν να κρατούν δεδομένα του "κέντρου"
- ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά Αγγλικά καθώς πολλές πληροφορίες πρέπει να μεταφράζονται
- ανθρώπους που να γνωρίζουν πολύ καλά τους υπολογιστές: μια κύρια πηγή πληροφοριών
- και ό,τι άλλο χρειαστούμε στην πορεία ή που έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή



Ίσως δεν χρειάζεται καν να περιοριζόμαστε στα στενά όρια της Ελλάδας, αλλά να συνδεόμαστε επίσης με ανθρώπους ανά τον κόσμο, που μπορούν να μας προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και μειώνοντας το χάσμα της ανθρώπινης παγκόσμιας οικογένειας. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα στην πρώτη γενιά παιδιών εκτός σχολικού συστήματος, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στο εξωτερικό!

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό χώρο, blog ή φόρουμ, όπου θα συζητάμε, θα ζητάμε, θα μοιραζόμαστε όλα όσα ενδιαφέρουν εμάς και τα παιδιά μας.

Όσοι ενδιαφέρεστε, σε όποιο  χώρο κι αν ανήκετε, στείλτε τις ιδέες, τα αιτήματα, τη διάθεση συμμετοχή σας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας με τα στοιχεία σας, πού βρίσκεστε, τι μπορείτε να προσφέρετε κλπ, για να ξεκινήσουμε να συνδεόμαστε και να προχωράμε σε πρακτικές εφαρμογές όλων όσων λέμε, θέλουμε και χρειάζεται να τολμήσουμε.  Τίποτα δεν μας εμποδίζει να αρχίσουμε να συνδεόμαστε διαδικτυακά, ορίζοντας το επόμενο βήμα μας μαζί.

Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανένα παιδί (φυσικά ούτε τα ΑΜΕΑ), καμία ηλικία, δεν έχουμε καμία κλειστή, δομημένη πραγματικότητα, ούτε θέλουμε να περιορίσουμε τους εαυτούς μας στις δικές μας προσωπικές ιδέες και φαντασιώσεις... Προς όλους τους ανοιχτόμυαλους ανθρώπους λοιπόν...

Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

2 comments:

  1. Πολύ καλή η ιδέα σας...Είμαι εκπαιδευτικός και αν θέλετε μπορώ να βοηθήσω από την πλευρά μου όσο βέβαια γίνεται..
    http://stemichelakis.blogspot.gr/ Εδώ είναι το προσωπικό μου blog με τη δουλειά που έχουμε κάνει με τα παιδιά στο σχολείο που είμαι δάσκαλος..Ό,τι χρειαστείτε είμαι στην διάθεσή σας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ θα χαρώ να αρχίσουμε να δημιουργούμε κοινοτικές, εναλλακτικές μορφές μάθησης, με κέντρο το παιδί και να συμμετέχουμε σε αυτό όλοι: γονείς, δάσκαλοι, παιδιά, εξίσου και ισότιμα.

      Σήμερα βρεθήκαμε στο Cado Paradiso https://www.facebook.com/pages/Cado-Paradiso-Upcycled-Playground/901777636523786 όπου μια τέτοια πρωτοβουλία, άφησε για 4 ώρες, μικρούς και μεγάλους μαγεμένους.

      Χρειάζεται να αρχίσουμε να συνδεόμαστε... Αν μπορείς να συνδεθείς με ανθρώπους στην Κρήτη όπου βρίσκεσαι, αυτό θα είναι πολύ καλό. :)

      Delete