Oct 11, 2015

Με τακτικές ξεπερασμένες...(επιεικώς απαράδεκτες)


Συχνά η λογική γίνεται παραλογισμός, όμως όταν ξεπερνά τα όρια, τότε δεν δικαιούμαστε να σωπαίνουμε, ούτε να κάνουμε πίσω! Η ιστορία μας με την Ελληνική δικαιοσύνη ξεκίνησε εδώ και εδώ. Αυτή είναι η θλιβερή συνέχεια, σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική και Ευρωπαϊκή...

Το παρακάτω κείμενο είναι της δικηγόρου Ηλέκτρας - Λήδα Κούτρα και μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο στο τέλος της ανάρτησης.

Με «ενημέρωσε» χθες το μεσημέρι η γραμματέας της Εισαγγελέα Ανηλίκων, κατόπιν κλήσης μου στο γραφείο τους, ότι «αν μέχρι τη Δευτέρα δεν μας φέρει η πελάτισσά σας βεβαίωση εγγραφής του παιδιού της στο δημοτικό, θα αφαιρέσουμε την επιμέλεια». «Έτσι, χωρίς Δίκη;» τη ρωτώ. «Θα στείλουμε την αστυνομία να της το αφαιρέσει. Τη Δευτέρα». Εγώ: «Θα μας το γράψετε, τουλάχιστον αυτό; Δεν έχουμε ούτε ένα έγγραφο από το φάκελο που σχηματίσατε». Η κ. Γραμματέας: «Όχι». Και μου το ‘κλεισε.

Κανένα έγγραφο. Σε καμία φάση της διαδικασίας. Ούτε όταν μπήκε στο σπίτι της εντολίδας μου και του παιδιού της κοινωνική λειτουργός για να συντάξει έκθεση συνθηκών διαβίωσης, ούτε αντίγραφο της παραγγελίας που δόθηκε για να γινει αυτό. Ούτε όταν γίναμε δεκτές προς ακρόαση από την κ.Εισαγγελέα και πέρασα μισή ώρα να εξηγώ τον δικαιωματικό χαρακτήρα της υπόθεσης και η μαμά να εξηγεί τις παραμέτρους της συνειδητότατης απόφασής της ως γονέα να παράσχει αποσχολειοποιημένη –υψηλού επιπέδου- εκπαίδευση στην κόρη της, βασιζόμενη σε ό,τι αντιλαμβάνεται ως υπερνομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και των δυο τους. Ούτε όταν κλήθηκε (πάλι άτυπα!) να παραστεί στο ΑΤ (μαζί μου) προκειμένου να της γίνουν συστάσεις και παρότι κατέθεσε Υπόμνημα 128 σελίδων εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού της και μόνον, πράττει ως πράττει. Όλα «ατύπως». Το ίδιο και ο εκβιασμός της μητέρας να διαλέξει ΠΟΙΑ από τα δικαιώματά της θα απεμπολήσει. Γιατί, απ’ ότι φαίνεται, ΔΕΝ μπορεί να απολαύσει όλα της τα δικαιώματα χωρίς δυσανάλογη παρέμβαση της πολιτείας.

Με υποκριτικό έμβλημα «το συμφέρον» ενός παιδιού 8 ετών που, εκπαιδευόμενο εκτός σχολικού πλαισίου, γράφει, διαβάζει, υπολογίζει, σε ξεναγεί άνετα στο μουσείο μιλώντας με αγάπη για τη μυθολογία που γνωρίζει εντυπωσιακά καλά, που έχει σειρά δραστηριοτήτων που το κοινωνικοποιούν φυσιολογικά, η Εισαγγελία αποφασίζει –χωρίς να θεωρήσει αναγκαίο να κοινοποιήσει έστω και ένα έγγραφο στα θιγόμενα μέρη- να χωρίσει βίαια μάνα και παιδί, όχι εισάγοντας υπόθεση σε δικαστήριο, αλλά ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

Ένα χαρούμενο και ψυχικά υγιές παιδί, σχεδιάζεται να υποβληθεί σε μιαν αστυνομική επιχείρηση βίαιου αποχωρισμού από τη μητέρα της, κάτι που είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιο πως θα την τραυματίσει ανεπανόρθωτα και θα τη στιγματίσει δια βίου, «για το καλό της», όπως το εννοεί η Πολιτεία.

Έχοντας διαπιστώσει από κοντά τον αγώνα που γίνεται από την κοινωνία των πολιτών για να εγγραφούν τα παιδιά Ρομά στο σχολείο, χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη της Πολιτείας, έχοντας διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς την εγκληματική αδράνεια της εισαγγελίας ανηλίκων ως προς την εν τοις πράγμασι εποπτεία των ασυνόδευτων ανηλίκων των οποίων δια νόμου είναι υπεύθυνη όσο βρίσκονται στη χώρα, παιδιά τα οποία ζουν στα πάρκα και βιάζονται κάθε τρεις και λίγο «υπό την επιμέλεια της Εισαγγελίας», παιδιά που εξαφανίζονται, ενδεχομένως πωλούμενα για όργανα, παιδιά που όχι μόνο δεν πάνε σχολείο αλλά αφήνονται να περιφέρονται μόνα και νηστικά στους δρόμους, εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης, πραγματικά ΣΟΚΑΡΟΜΑΙ από την «αισθητική» της Εισαγγελίας στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Θα επισκεφθώ και η ίδια την Εισαγγελία τη Δευτέρα το πρωί. Και αν η Πολιτεία επιμείνει στη σχεδιαζόμενη θυματοποίηση, θα ζητηθεί ασφαλιστικό μέτρο από υπερεθνική δικαιοδοτική αρχή, ενδεχομένως όχι από το ΕΔΔΑ…

https://www.facebook.com/electra.koutra/posts/10207914170001618

Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα
Δικηγορικά Γραφεία Κούτρα
The Hellenic Action for Human Rights - "Pleiades" (NGO)

Θα υπάρξει συνέχεια....

1 comment:

  1. Υπογράφουμε και μοιραζόμαστε...
    https://secure.avaaz.org/en/petition/Prosecutors_Office_Greek_Justice_Functionaries_We_invite_you_to_stop_persecution_of_this_mother_1/?nhJzOeb

    ReplyDelete